5 korakov za odpravo anksioznosti

Lili Knafelc - prikazna slika

Resnično dobro počutje doživimo, ko se povežemo z našo čisto zavestjo. Šele takrat lahko dosežemo stanje globoke jasnosti, miru in zadovoljstva. Ko dosežemo ravnovesje med našo zavestjo in zunanjim svetom, lahko odkrivamo najsrečnejša in najvišja stanja sebe. Dokler pa ne dosežemo tega stanja, se utapljamo v negativnih mislih, težkih občutkih in trpljenju. Ampak trpljenje ni potrebno. Lahko se dvignemo še iz tako težkih občutkov v višja stanja zavesti in pridobimo večjo svobodo in samozavest. Razumeti moramo, da je naša zavest pomembnejša od materije in energije in prav z njo si lahko ustvarimo novo resničnost.

Do anksioznosti pride zaradi neravnovesja in preobremenjenosti našega živčnega sistema. Glavni dejavnik, ki prispeva k anksioznosti, je stres, ki vpliva na delovanje možganov in celotnega telesa. Stres povzroča sproščanje kortizola, hormona stresa, ki lahko povzroči tudi negativne učinke na zdravje, vključno z anksioznostjo. Premagovanje anksioznosti je potovanje, ki zahteva dosledna prizadevanja in praktične strategije. Kot nevroznanstvenica, strokovnjakinja na področju možganskega delovanja in učinkovite regeneracije telesa, imam večletne izkušnje na področju osebnega razvoja. Tukaj vam podajam pet korakov, ki vam lahko pomagajo premagati anksioznost.

1. Prepoznajte in sprejmite svojo anksioznost

Prvi korak pri premagovanju anksioznosti je, da jo prepoznate in sprejmete. Razumeti morate, da je anksioznost normalen del človeške izkušnje in da njeno priznanje ni znak šibkosti, ampak korak k okrevanju.

  • Razmislite o svojih sprožilcih: Vzemite si čas, da ugotovite, kaj sproži vašo anksioznost. Je to specifična situacija, oseba ali miselni vzorec? Pri tem lahko vodite tudi svoj osebni dnevnik, ki vam bo pomagal pri prepoznanju sprožilcev.
  • Sprejemanje: Sprejmite, da doživljate anksioznost. Zanikanje ali potiskanje težkih občutkov na stran pogosto poslabša situacijo. Sprejemanje vam omogoča, da se z anksioznostjo soočite in začnete delati na njenem obvladovanju.

2. Vadite transcendentalno meditacijo

Transcendentalna meditacija je močno orodje pri obvladovanju stresa in zmanjšanju anksioznosti. Pomaga vam uravnotežiti živčni sistem, izboljšati mentalno jasnost in zmanjšati fizične simptome stresa in anksioznosti. Posledično boste bolj prisotni in lažje boste zmanjšali prekomerne misli, ki pogosto spremljajo anksioznost.

  • Transcendentalna meditacija: Vsak dan si vzemite vsaj 10-15 minut za meditacijo. Izvedete lahko meditacijo v tišini, se osredotočite na dihanje in se osvobajate vsiljivih misli. Lahko si pomagate tudi z vodenimi meditacijami, ki vam pomirjajo duha. Tudi moje vodene meditacije na moji spletni strani www.liliknafelc.si ali na mojem YouTube kanalu vam lahko pomagajo pri tem.
  • Čuječe aktivnosti: Vključite čuječnost v svoje vsakodnevne aktivnosti. Ne glede na to, ali počivate, se prehranjujete, hodite ali opravljate kakšno opravilo, poskušajte ostati prisotni v trenutku in se popolnoma vključiti v dejavnost ali situacijo.

Skozi prakso transcendentalne meditacije boste aktivirali globlji nivo zavesti, kar vam bo pomagalo pri sproščanju napetosti in doseganju notranjega miru.

3. Izzovite negativne misli

Anksioznost pogosto izvira iz negativnih in iracionalnih misli. Učenje, kako izzvati in preoblikovati te misli, lahko bistveno zmanjša raven anksioznosti.

  • Tehnike kognitivno-vedenjske terapije (KVT): Uporabite KVT tehnike za prepoznavanje in izzivanje negativnih misli. Vprašajte se: “Ali je ta misel osnovana na dejstvih ali predpostavkah?” Nadomestite iracionalne misli z bolj realističnimi in pozitivnimi.
  • Pozitivne afirmacije: Uporabljajte pozitivne afirmacije, da bi uravnotežili negativno razmišljanje. Ponovite si fraze, kot so “Jaz sem v nadzoru” ali “Sposoben sem premagati to”, kar vam lahko pomaga spremeniti miselnost.

4. Razvijte zdrav življenjski slog

Zdrav življenjski slog igra ključno vlogo pri obvladovanju anksioznosti. Pravilna prehrana, redno gibanje in dovolj spanja lahko bistveno vplivajo na vaše duševno zdravje.

  • Redno gibanje: Telesna aktivnost sprošča endorfine, ki so naravni izboljševalci razpoloženja. Stremite k vsaj 30 minutam vadbe večino dni v tednu.
  • Uravnotežena prehrana: Jejte uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo, pustimi beljakovinami in polnozrnatimi živili. Izogibajte se prekomernemu uživanju kofeina, alkohola in sladkorja, saj vse to lahko povečata anksioznost.
  • Dober spanec: Poskrbite za 7-8 ur kakovostnega spanca vsako noč. Ustvarite redno rutino spanja in ustvarite mirno okolje v svoji spalnici. Pred spanjem lahko poslušate vodeno meditacijo, da boste svoje možgane učinkovito sprostili in jih pripravili na kvaliteten spanec.

5. Poiščite strokovno pomoč

Včasih je za premagovanje anksioznosti potrebna strokovna pomoč. Ne oklevajte in poiščite pomoč terapevta ali svetovalca, če vas vaše misli vsakodnevno bremenijo.

Sledenje tem korakom vam lahko pomaga prevzeti nadzor nad anksioznostjo in živeti bolj mirno in izpolnjeno življenje. Ne pozabite, da je premagovanje anksioznosti proces in da je v redu poiskati pomoč in podporo na tej poti.

Pri nas v centru Become love vam lahko pomagam tudi z mojo nevro metodo, s katero se učinkovito vzpostavijo nove nevrološke povezave v vaših možganih, da nadvladate stare in neučinkovite čustvene in fiziološke procese. Poleg tega bomo razvili strategije za obvladovanje nezaupanja vase, prilagojene vašim specifičnim potrebam. Več o tem lahko najdete tukaj.

Rezervacija termina

Za več informacij in za rezervacijo termina smo vam na voljo na love@liliknafelc.si ali na številki 041 330 388.